Hieronder vind je het theaterprogramma van CorporatiePlein 2023. Wijzigingen voorbehouden. Houd de website en in het bijzonder deze pagina dus in de gaten.

09:15 uur

Kick-off sessie Daniël Verlaan 'Ik weet je wachtwoord'

Daniël Verlaan is journalist bij RTL Nieuws en maakt verhalen over de duistere kant van het internet. Tijdens zijn lezing neemt hij je mee in de krochten van het web en laat hij zien hoe criminele hackers te werk gaan. Zijn presentatie wil je niet paranoïde maken, wel minder naïef. Daniël is auteur van het boek 'Ik weet je wachtwoord'. Voor de eerste 200 bezoekers van CorporatiePlein ligt een exemplaar klaar, dus kom op tijd en mis het niet!

10:30 uur

Mensgericht werken in een dataficerende wereld

Corporaties passen in toenemende mate nieuwe mogelijkheden als datasturing, datamining en Artificial Intelligence toe in hun bedrijfsvoering. Maar hoe vind en houd je balans tussen datagestuurd en mensgericht? Hoe voorkom je dat je je blind staart en vaart op alle technologische geneugten en ondertussen de mens uit het oog verliest? In deze sessie vertellen Merlien Welzijn en Marcel Rog van Woonpartners Midden-Holland hoe zij tussen alle nullen en enen toch de huurder - en de medewerker - blijven zien.

Als kwaadwillenden 'gehackt' van je data maken

Corporaties huisvesten in hun gekoppelde SaaS-systemen miljarden nullen en enen aan privacygevoelige data van woningzoekenden, huurders, stakeholders, partners en meer. Broodnodig voor de bedrijfsvoering, maar ook brood op de plank voor kwaadwillenden. Wendy du Prie en Jacoline Teeuwen van QuaWonen, één van de door een hack in 2021 getroffen corporaties, blikken terug en delen vooral wijze lessen. Een sessie over informatiebeveiliging in de corporatiepraktijk waar iedereen zijn voordeel mee kan doen.

Conversational chat, gadget of volwaardig communicatiekanaal?

CorporatiePlein is een voedingsbodem voor corporaties die hongerig op zoek zijn naar innovatie in de bedrijfsvoering. Gelukkig zijn er altijd corporaties bereid om in het diepe te duiken en het onbekende te ontginnen. Zo heeft de Alliantie al veel ervaring met de inzet van chatbots, ook wel conversational chat genoemd. Is conversational chat nice to have of een volwaardig communicatiekanaal? Hoe pas je het effectief toe in multichannel communicatie?  Esther van Sloten van de Alliantie deelt de opgedane ervaringen in deze sessie.

12:00 uur

Artificial Intelligence en woningcorporaties, zorg of zegen?

Sinds de razendsnelle opmars van ChatGPT is Artificial Intelligence ineens bekend bij en toegankelijk voor veel mensen. En dus hebben ook corporaties zich tot de opmars van technologieën als deze te verhouden.  Is AI een zegen of een zorg?  Wat kunnen corporaties concreet met AI en welke processen lenen zich er – veilig – voor? Wat levert het op? Is het een kwestie van al het denkwerk en handelen overlaten aan kunstmatige intelligentie, of ligt het genuanceerder? Tijdens deze sessie nemen leden van de AI Hub voor Woningcorporaties (Jean-Paul Oudenaarden (Thuisvester), Peter Weenink (Mooiland) en Marcel Petersen (Portaal) je mee in de (on)mogelijkheden van AI voor woningcorporaties. En leggen zij uit welke kansen zij zien in het gezamenlijk leren, vat krijgen op het onderwerp en toepassingen ontwikkelen.

Datastandaarden: Nu dan toch echt?

Corporaties wilden lange tijd juist allesbehalve wat als ‘standaard’ zou kunnen worden bestempeld. Geen standaard woningen uit catalogi, maar architectonisch uniek vastgoed. Ook in de bedrijfsvoering ontstonden zoveel unieke smaken aan corporatieprocessen, werkwijzen en IT-systemen dat je er een beursvloer mee zou kunnen vullen. Het tij lijkt echter gekeerd. Corporaties kiezen voor standaard prefab woningen uit de fabriek en ook op het gebied van data bewegen ze zich steeds meer richting standaarden. Als je dan toch allemaal hetzelfde doet is het wel zo handig om dezelfde taal te spreken. In deze Aedes kennissessie alles over datastandaarden en de voordelen voor corporaties.

Robotisering van corporatieprocessen: science fiction of werkelijkheid?

Met robotisering kunnen handmatige processtappen worden uitgevoerd door een robot. Is dit science fiction of kan zo daadwerkelijk veel tijd worden bespaard én fouten in processen worden voorkomen? Woningcorporatie Woonforte past robotisering toe in verschillende processen. Fijn dus dat Roger Welters en Leen Spaans hun ervaringen komen delen tijdens deze kennissessie.

14:15 uur

De datagestuurde corporatie – wens of werkelijkheid?

Nu steeds meer corporaties data op orde lijken te hebben, wordt ook steeds vaker gesproken over sturen op data. Wat betekent dat in de praktijk? Hoe word je een datagestuurde corporatie en hoe pas je datasturing concreet toe op de domeinen duurzaamheid, betaalbaarheid en toegankelijkheid? Wonen Zuid zit 'in fase twee van vier' op weg naar een datagestuurde organisatie. Sander Zee en Albert van Heugten nemen u mee in die reis en geven antwoorden en voorbeelden van wat datagestuurd betekent en wat het de corporatie – en de huurder – oplevert.

Data, het nieuwe goud voor betaalbaar wonen?

In alle bedrijfsprocessen van woningcorporaties spelen data een grote rol. Reden genoeg om ‘het nieuwe goud’ goed op orde te hebben. Maar wat heeft een huurder aan dat nieuwe goud? Merkt de huurder het data-enthousiasme ook in zijn of haar portemonnee? Bij Woonbron gebruiken ze data op een innovatieve wijze om betaalbaarheid te waarborgen. Hoe zij dat doen legt Richard van Westenbrugge, proces coördinator Incasso uit in deze kennissessie.